نشست تخصصی
چگونگی مواجه حاکمیت با بیماری همهگیر کرونا با تأکید بر راهحلهای فناورانه
نشست تخصصی«چگونگی مواجه حاکمیت با بیماری همهگیر کرونا با تأکید بر راهحلهای فناورانه» در دومین روز از چهاردهمین کنفرانس ملی و دهمین کنفرانس بینالمللی مدیریت فناوری و نوآوری با حضور دکتر سید حبیبالله طباطبائیان، دکتر امیر ناظمی، دکتر امیر شجاعیان، دکتر علی اکبر رضائی، دکتر حمیدرضا طهوری و با مدیریت دکتر زهره بشارتی راد برگزار شد.
آقای دکتر طباطبائیان در ابتدا ضمن ارائه تجارب و فعالیتهای پژوهشی انجام شده از زمان شیوع ویروس کرونا، به مواردی از جمله شناسایی سناریوهای اقتصادی مواجهه با ویروس کرونا، شناسایی فناوریهای مواجهه با این بیماری، تبیین چگونگی افزایش سطح تابآوری، شناسایی نحوه مواجهه مدیریت بحران کشور و همچنین حوزه پژوهش و فناوری با بیماری و برگزاری جلسات متعدد با نهادهای حاکمیتی و تصمیمگیر جهت انتقال نتایج حاصل از پژوهشها به عرصه عمل اشاره نمود.
در ادامه دکتر ناظمی در پاسخ به پرسش دکتر بشارتی راد مبنی بر اینکه آیا در مطالعات آیندهپژوهی انجام شده تکانهها و شوکها به خصوص شوکهای بیولوژیک مد نظر قرار گرفته شده بوده، به پرروژه آیندهنگاری زیستفناوری که در سال 1386 بوده اشاره و موضوع یکی از سناریوهای آن پروژه را مواجهه با بیماری فراگیری که در جهان ایجاد خواهد شد معرفی کرد. از دیدگاه دکتر ناظمی، علیرغم وجود مطالعات و پیشبینیها، عواملی نظیر جامعه کوتاهمدت نگر ایران، محدودیتهای مالی کشور جهت صرف هزینه برای آمادگی در برابر آیندههای مختلف و ساختار اداری تکرشتهای موانعی جدی بر سر راه واکنش مناسب به نتایج تحقیقات بودهاند.
دکتر طهوری نیز در پاسخ به پرسش میزان راهیابی مطالعات آیندهپژوهی در زمینه دفاع بیولوژیک به مراکز تصمیمگیری، از تمرکز مطالعات متخصصین در این خصوص، شکلگیری سازمان پدافند غیرعامل و تدوین نظامنامه دفاع بیولوژیک یاد کرد. وی، با این وجود مقیاس بسیار بزگتر اتفاق رخداده در مقابل پیشبینیها و همچنین اواویت دولتها در حل دغدغههای روزمره به جای صرف هزینه برای مواجهه با بحرانهای احتمالی آینده و عدم اتخاذ تدابیر مدیریتی مناسب را به عنوان چالشهایی در مسیر اثرگذاری مناسب مطالعات انجام شده در حوزه تصمیم خواند.
دکتر رضایی در خصوص اقدامات صورت گرفته در مقابله با ویروس کرونا، به تلاشهای شرکتهای فناور و نهادهایی نظیر معاونت علمی و فناوری و مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری جهت برقراری ارتباطات بینالمللی و کسب دانش و تجربه اشاره و در مجموع عملکرد حوزه علم و فناوری در معرفی فناوریهای مهم و کاربردی را مناسب دانست. وی با این وجود عدم توجه کافی مدیران و مسئولان کشور در زمینههایی نظیر در اختیار قرار دادن دادهها، تسهیل مجوزدهی و تخصیص ارز به فناوریها را به عنوان مانعی جدی در این مسیر مطرح کرد که گاهی حتی بیش از تحریمها ایجاد چالش نموده است.
دکتر شجاعیان در ادامه، تأثیرگذاری حوزه علم و فناوری در مواجهه با همه گیری ذیل سه دسته پیشگیری، تشخیص؛ اثرگذاری بر مدیریت، برنامهریزی و تصمیمسازی؛ و رشد کسبوکارهای الکترونیکی و ارائه خدمات دولتی و عمومی به صورت الکترونیکی بیان نمود. وی همچنین علیرغم وضعیت قابل قبول کشور در مدیریت حین بحران، به دلیل وجود چالش هایی در مدیریت قبل و بعد از بحران، در مجموع وضعیت کشور در زمینه تابآوری در بحرانها را ناکافی دانست.
در نهایت لزوم استفاده جدی از ظرفیتهای علمی و فنی کشور، اصلاح نگاه اجتماعی، تغییر نگاه دستگاه اداری و ضرورت اتخاذ نگاه چندلایهای و چند رشتهای در مواجهه با بحران، برنامهریزی برای بازسازی اقتصاد و بخشهای خسارت دیده بعد از غلبه بر بحران، تسهیل شکلگیری کسبوکارهایی با هدف ارائه خدمات عمومی مورد نیاز مردم در شرایط بحران، پیشبینی منابع مالی و استفاده از ظرفیتهای مردم و سازمانهای مردم نهاد در مدیریت بحران به عنوان نکات حائز اهمیت در جمعبندیهای ارائه شده توسط اعضای نشست مطرح شد.