به دلیل محدودیت های به عمل آمده در دوران فراگیری ویروس کرونا کنفرانس به صورت آنلاین و از طریق وبینار برگزار خواهد شد.
درصورتی که دچار مشکل شدید با شماره پشتیبان، 02191026614 تماس بگیرید.
افتتاحیه دهمین کنفرانس بین المللی و چهاردهیمن کنفرانس ملی مدیریت فناوری و نوآوری ایران، IRAMOT 2020 با سخنرانی آقای دکتر منوچهر منطقی، رئیس کنفرانس آغاز شد.
در اولین روز از دهمین کنفرانس بین المللی و چهاردهیمن کنفرانس ملی مدیریت فناوری و نوآوری ایران، IRAMOT 2020 آقای دکتر منطقی به عنوان رئیس کنفرانس، ضمن خوشامدگویی به شرکت کنندگان مجازی، اهمیت مدیریت فناوری و نوآوری و انطباق پذیری در شرایط متلاطم محیطی و پاسخگویی به نیازهای صنعت در این شرایط را تشریح نمودند. ایشان افزودند که یکی از موارد مورد توجه مدیران بزرگ دنیا، راه انداز ی و توسعه کسب و کارهایی است که قابلیت این را داشته باشند که در شرایط عدم قطعیت و بی ثبات، به حیات و فعالیت خود ادامه دهند.
در ادامه ایشان به فرآیند برنامه ریزی های کنفرانس، داوری مقالات که از کیفیت بالاتر و نرخ پذیرش بالاتر، مورد نگاری های تجربه صنعت در نوآوری های متناسب با هر یک از این صنایع که از ابتکارات سال جاری کنفرانس بود، همچنین تعداد دوبرابری شرکت کنندگان این دوره کنفرانس که به صورت مجازی در کنفرانس حضور دارند، اشاره نمودند.
در این کنفرانس که به دلیل شرایط بهداشتی کشور، به صورت مجازی برگزار می شود، با حضور تعداد قابل توجهی از علاقمندان و فعالان فناوری و نوآوری سراسر کشور و همراه با برگزاری نشست های تحصصی، سخنرانان کلیدی داخلی و خارجی در صنایع مختلف حوزه بانکی، صنعت زیست فناوری، نوآوری های احتماعی، صنایع خلاق، فعالیت های مشترک و همکاری های صنعت و دانشگاه و نیز همکاری شرکت های نوپاو صنایع بزرگ و سایر محورها برگزار خواهد شد.
شایان ذکر است که طی هفته گذشته، کارگاه های آموزشی به صورت مجازی و با بهره گیری از اساتید مطرح داخلی و بین المللی برگزار شد که نسبت به سال های پیش، با استقبال چندبرابری مواجه شد.
خانم مارینا رنگا، مسئول کمیته سیاستگذاری در مرکز تحقیقات مشترک کمیسیون اروپا و دانشیار نوآوری و کارآفرینی در دانشگاه ورشو لهستان، در سخنرانی خود تحت عنوان “حمایت از نوآوری منطقهای و توسعه فناوری از طریق تخصصی سازی هوشمند”، به بیان درسها و تجربههایی که بهواسطه پروژهای که در زمینه تخصصی سازی هوشمند در اروپا با همکاری کمیسیون اروپا در کشورهای مختلف اروپایی انجام شد، پرداختند. خانم رنگا در سخنرانیشان ابتدا به مفاهیم و کاربردهای تخصصی سازی هوشمند پرداختند. ازنظر خانم رنگا، تخصصی سازی هوشمند نوعی سیاستگذاری نوآوری منطقهای است که مناطق مختلف را تشویق میکند تا در حوزههای اولویتدار خود، از طریق ایجاد تغییرات ساختاری نوآورانه و فناورانه، به مزیت رقابتی قابلاتکا دست یابند. این فرایند در عمل مراحل مختلفی دارد که ابتدا میبایست پروژههای اولویتدار را برای توسعه شناسایی کرد. سپس مشارکت استراتژیک بین بازیگران مدل مارپیچ چهارگانه برای تعریف چشمانداز مشترک برای نوآوری منطقهای و فرصتهای بازارهای نوظهور را بررسی کرد. درنهایت در خصوص سرمایهگذاری استراتژیک در مناطق رقابتی و تطابق قدرت تحقیق و توسعه با نیازهای تجاری تصمیمگیری کرد و در خصوص استفاده از منابع مالی و زیرساختی اتحادیه اروپا متناسب با نیازهای منطقهای برنامهریزی کرد. خانم رنگا اذعان داشتند که طی سالیان اخیر توجه ویژهای به موضوع تخصصی سازی هوشمند در کمیسیون اروپا شده و سرمایهگذاریهایی زیادی در این حوزه انجامشده است. خانم رنگا سپس به درسهایی که طی پیادهسازی این پروژه در کشورهای مختلف اروپا آموختند و موانع و چالشهایی که با آنها روبهرو شدند پرداخت و درنهایت بررسی کردند که آیا تجربه پیادهسازی سیاستهای استراتژیک اروپا درزمینه تخصصی سازی هوشمند و حمایت از نوآوریهای منطقهای میتواند برای سیاستهای نوآوری ایران الهامبخش باشد یا خیر.
در اولین روز از دهمین کنفرانس بین الملی وچهاردهمین کنفرانس ملی مدیریت فناوری و نوآوری ایران، آقای شهاب جوانمردی، مدیر عامل فناپ، به بیان تجربیات خود در پیاده سازی مفاهیم نوآوری در زمینه صنعت بانکی پرداختند.
آقای دکتر جوانمردی با بیان تجربیات خود طی سال های گذشته معتقد بودند که با توجه به شرایط متلاطم محیطی و عدم قطعیت های موجود در دنیای پیرامون که تمامی صنایع به ویژه صنایعی که به طور مستقیم با زندگی روزمره مردم در ارتباط هستند، را تحت تاثیر قرار می دهند، لزوم نوآور ماندن و منطبق نمودن کسب و کار خود با شرایط بی ثبات مهم ترین عامل بقای سازمان و کسب و کارهاست.
ایشان همچنین افزودند نظام ملی نوآوری مفهومی است که به درستی می تواند در مرحله اجرا و پیاده سازی برسد. نظام بانکی، به دلیل شبکه گسترده ای که در سراسر کشور و در تمامی مناطق دارد، می تواند به عنوان یکی از زیرساخت های اجرای این مفهوم در نظر گرفته شود.
در اولین روز از دهمین کنفرانس بین المللی و چهاردهمین کنفرانس ملی مدیریت فناوری و نوآوری، آقای دکتر رابرت فال،مدیر ارشد تحقیقات و پژوهش های مرکز مدیریت فناوری مؤسسهCUED دانشگاه کمبریج انگلستان، در رابطه با مفهوم نقشه راه فناوری و زمان های نامشخص و نامفهوم و نامعلوم سخنرانی داشتند.
آقای دکتر فال، در ابتدا با معرفی مبانی مفهوم نقشه راه فناوری، به معرفی این مفهوم به عنوان ابزاری برای توسعه استراتژی های فناوری اشاره نمودند. از آنجایی که نقشه راه به برنامه ریزی های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت می پردازد و در زمان های آینده، عدم قطعیت بسیار می تواند افزایش یابد، لذا این ابزار کاملا متناسب با شرایط عدم قطعیت می تواند کارکردی و مفید باشد.
در ادامه ایشان با اشاره با سازمان یونیدو به عنوان یکی از باسابقه ترین افرادی که در این زمینه تعداد قابل توجهی نقشه راه تدوین و توسعه داده اند، به مثال هایی از شرایط عدم قطعیت و ناپایداری که در زمان های گذشته نیز رخ داده است، به مثال همه گیری ویروس ابولا اشاره کردند. به دلیل شباهت هایی که در استراتژی ها و برنامه های دولت ها برای این دوران اتخاذ شده است، می توان از تجربیات دولت ها و سیاستگذاران سال های گذشته استفاده نمود.
در پایان حضار با ارسال سوالات و نظرات خود، به صورت پرسش و پاسخ به تبادل نظر پرداختند.
خبر سخنرانی دکتر پر استنیوس
در اولین روز از چهاردهمین کنفرانس ملی و دهمین کنفرانس بینالمللی مدیریت فناوری و نوآوری، دکتر پر استنیوس، مدیرعامل شرکت بینالمللی مشاوره مدیریت ردال به سخنرانی با عنوان «ورود به مرحله بعدی تعالی، نقش توسعه فناوری و اتحادهای جهانی در دهههای آینده» پرداخت.
از نظر دکتر پر استنیوس با وجود اینکه شیوع کووید 19 منجر به ایجاد شرایط عدم اطمینان در دنیا شده است، اما این بحران به سرعت در حال اثرگذاری بر روندهای اقتصادی و فناورانه جهان است، آنها را با تحولات مثبت و منفی مواجه کرده و میتواند دنیا و شیوه زندگی افراد را دستخوش تغییر کند. زنجیره تأمین، جهانیسازی، نابرابری و نیروی کار از جمله مهمترین روندهای اقتصادی و روباتیک، اینترنت اشیاء، هوش مصنوعی و زیستفناوری نیز از جمله مهمترین حوزههای تأثیرپذیر از شیوع کووید 19 در دنیا هستند.
این سخنرانی با اشاره به موفقیت کسبوکارهای نوآورانه و فناورانه در ایران که مشابه کسبوکارهای بینالمللی شکل گرفته و بر اساس نیاز ایران بومی شدهاند و پیشنهاد سیاستهایی جهت توسعه اقتصادی و فناورانه ایران در دوره بحران پایان یافت.
خبر سخنرانی دکتر دهقانی فیروزآبادی
در اولین روز از چهاردهمین کنفرانس ملی و دهمین کنفرانس بینالمللی مدیریت فناوری و نوآوری، دکتر دهقانی فیروزآبادی، معاون فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی به سخنرانی با عنوان «نوآوری با دستهای خالی» و با محوریت توجه به کارآفرینی و لزوم هدایت فعالان حوزه فناوری و نوآوری به سمت حل نیازهای فناورانه کسبوکارهای خانگی و کوچک پرداخت.
دکتر فیروزآبادی در ابتدا با مروری بر تحول دانشگاههای کشور از تمرکز بر آموزش و تربیت نیروی انسانی (نسل 1) به تربیت پژوهشگران در حوزههای مختلف (نسل 2)، لزوم حرکت به سمت دانشگاههای نسل 3 به عنوان دانشگاههای کارآفرین را مطرح نموده و با اشاره به دولتی بودن فضای آموزش عالی در کشور بیان کرد که بسیاری از دانشگاههای ایران در قالبهای مدیریتی نسل 1 و 2 باقی ماندهاند. وی در ادامه با انتقاد از تمرکز بیش از حد جامعه علم و فناوری بر برخی حوزههای خاص که عمدتا مبتنی بر خدمات هستند، ضرورت شناسایی مسائل و مشکلات کشور، نیازهای فناورانه کسبوکارهای کوچک و خانگی و هدایت جریان فناوری و نوآوری به سمت ارزش آفرینی در این زمینهها را مطرح نمود.
این سخنرانی با اشاره به برنامه عملیاتی دانشگاه آزاد اسلامی در شکلدهی سراهای نوآوری و هدایت دانشگاهها به سمت تمرکز بر توسعه فناوری و نوآوری در حوزه مورد نیاز مردم در شهرهای مختلف و همچنین طرح تحول در مدیریت دولتی دانشگاه به منظور کاهش تصدیگری و افزایش تسهیلگری پایان یافت. پس از اتمام سخنرانی نیز، زمانی به پرسش و پاسخ مخاطبین اختصاص داده شد.
پروفسور وﯾﻢ وﻧﻬﻮرﺑﮏ، استاد نوآوری دیجیتال و کارآفرینی در مدرسه کسب و کار سورری انگلستان و استاد مدعو مدرسه کسب و کار ایسد اسپانیا، در سخنرانی خود تحت عنوان “فناوریهای دیجیتال، نوآوری در مدل کسبوکار و مدیریت اکوسیستم نوآوری” تاکید کردند که فناوریهای دیجیتال در حال تحول هستند و اکوسیستمهای نوآوری در صنایع مختلف روزبهروز پیچیدهتر خواهند شد. آقای وﻧﻬﻮرﺑﮏ در پژوهشهای اخیر خود سه صنعت انرژی، مراقبتهای بهداشتی و کشاورزی دقیق را مورد بررسی قراردادند تا اشکال جدید همکاری در اکوسیستم نوآوری این صنایع را بازبینی کنند. وﻧﻬﻮرﺑﮏ در سخنرانی خود فناوریهای دیجیتال را به دودسته تقسیم کرد: 1. فناوریهای دیجیتال سنتی (مانند Uber و Airbnb) 2. فناوریهای دیجیتال جدید (مانند Phillips و …) و تفاوتهای این دو ساختار را موردبررسی قرارداد. همچنین به تفضیل در خصوص ویژگیها و پیچیدگیهای ساختار اکوسیستم نوآوری متأثر از فناوریهای دیجیتال جدید با ذکر نمونهها و پروژههای واقعی پرداخت و پیامدهای تغییر فرآیندهای تجاری را برشمر. در پایان وی راهکارهایی را برای مدیریت اکوسیستمهای نوآوری سنتی (مدیریت اکوسیستم های تک قطبی) و جدید (مدیریت اکوسیستم چند قطبی) ارائه نمود.
اولین نشست تخصصی با محوریت بانکداری و با عنوان “حضور صنعت بانک در توسعه اکوسیستم نوآوری” با حصور جمعی از متخصصی و خبرگان حوزه صنعت مالی کشور برگزار شد. اهمیت، ضرورت، چالش ها و راهکارهای حضور بانک ها در اکوسیستم استارتاپی کشور که می تواند هم ممکن است باعث ازای نرخ موفقیت فعالیت های نوآورانه و هم به عنوان مانعی بر سر راه توسعه این کسب و کارها نقش بازی نماید، مورد بررسی قرار گرفت.
در ابتدا، آقای دکتر حسام زند حسامی، معاون توسعه اکوسیستم نوآوری و کسبوکار دانشبنیان گروه عطار، به عنوان دبیر پانل، چالشهای حمایتهای مالی و غیرمالی بازیگران بانکی از زیستبوم استارتاپی را بیان کرد و چگونگی حضور این بازیگران را مورد بحث قرار دادند.
به عنوان اولین صاحب نظر آقای دکتر عبداللهی، رئیس مرکز فناوری اطلاعات توسعه اقتصاد هوشمند وزارت اقتصاد با به چالش کشیدن ماهیت فعالیت بانکها و ارتباط آن با زیستبوم استارتاپی فرمودند برای ورود به این عرصه، نیاز به تعریف مکانیسم هدفمند و مبتنی بر چارچوبی میباشد که بتواند در مقابل ماهیت ریسکگریز بانکها بایستد و آنها را به حمایتهای مادی و گسترش شبکه برای ورود به فضای استارتاپی علاقهمند نماید.
آقای مرتضی مقدسیان، به عنوان یکی از پیشگامان و فعالین مشاوره مالی، معتقد بود که اساسًا نوآوری در بنگاهها، نهادها و سازمانهای بزرگتر که توان و یاری مقابله با زیرساختهای پیچیده و دست و پاگیر را دارند اتفاق میافتد و در بسیاری از موارد استارتاپها و شرکتهای کوچکتر، قابلیت همگامسازی خود با این چالشها را نخواهند داشت. در ادامه ایشان به نوآوران توصیه نمود که به خلق مسیر خود ادامه دهند و منتظر نهادهای قانونگذار نباشند.
در ادامه این بحث آقای محمد صادقی، معاون فناوری اطلاعات بانک اقتصاد نوین، موضوع ریستبوم نوآوری کشور را مورد سؤال قرار دادند و وضعیت بانکی کشور را در مقایسه با سایر نهادها و بازیگران مطلوب ارزیابی نمودند. اما دستیابی به نظام بانکی نوآور را مستلزم برنامهریزی دقیق و تهیه برنامه استراتژیک و برنامههای عملیاتی دانستند که در دنیا معمولاً به صورت برنامههای 5 ساله تدوین میشود.
همچنین آقای ناصر حکیمی، مشاور عالی بانک تجارت، ریسکگریزی را مهمترین عامل بازدارنده فعالیت بانکها در این سازوکار دانستند که نیاز به حضور در فضای نوآوری کشور و نیز رصد وضعیت دنیا، میتواند به همسوسازی و همزبانی این دو بازیگر زیستبوم کمک نماید.
در بخش پایانی برنامه آقای نیما نامداری، مدیرعامل و بنیانگذار شرکت بلوط، از بعد متفاوتی به این عدم تجانس نگریستند که عامل بروکراسی، سازوکار اداری و تفکر سنتی، می تواند به عنوان مهمترین عوامل بازدارنده حضور افراد نوآور و توانمند در این زیستبوم باشد. بهعنوان مثال رفت و آمد در چارچوب، لباس فرم درتمام شرکتها، رفتارهای اداری تعصبی و غیره از جمله مواردی هستند که میتواند به دافعهای برای تزریق افراد خوشفکر و نخبه به این شبکه عمل کنند.
سخنرانی کلیدی
سیمونه کورسی
دکتر سیمونه کورسی، مدرس حوزه استراتژی و نوآوری در دانشگاه Loughborough کشور انگلیس، در سخنرانی خود با عنوان “توسعه شراکتهای تحقیق و توسعه با کشور چین: درسآموختههای ناشی از برنامه تحت راهبری کشور انگلیس”، به بیان تجربیات و درسآموختههای خود از این برنامه پرداختند و همکاری میان دانشگاه و صنعت را به عنوان یکی از راههای غلبه بر بحرانهای جهانی، به ویژه بحران کووید 19، برشمردند.
ایشان در ادامه سخنرانی خود به تشریح این برنامه پرداختند که با هدف کمک به خلق و توسعه شراکتهای تحقیق و توسعه میان شرکتهای کوچک و متوسط کشور انگلیس و سازمانهای چینی، توسط دانشگاه Lancaster ایدهپردازی و اجرا شد و توسط دولت انگلیس نیز مورد حمایت مالی قرار گرفت. معرفی شرکای این برنامه، تببین مسیر 3 مرحلهای برنامه، شامل بررسی، شتابدهی و همکاری و ویژگیهای کسبوکارهای شرکتکننده در این برنامه از دیگر موضوعاتی بود که ارائه گردید.
ارائه دستاوردهای آماری این برنامه، تشریح چالشهای پیشروی شرکتهای کوچک و متوسط در مواجهه با بینالمللی شدن که این برنامه در پی رفع آنها بود و بیان مزایای این برنامه از سایر مسائلی بود که کورسی در انتهای سخنرانی خود بدان اشاره کرد.
پس از اتمام سخنرانی نیز، زمانی به پرسش و پاسخ میان شرکتکنندگان و دکتر سیمونه کورسی اختصاص یافت.
نشست تخصصی
پیشرفتهای بیوتکنولوژی ایران و تلاطمهای محیطی
نشست تخصصی “پیشرفتهای بیوتکنولوژی ایران و تلاطمهای محیطی” با حضور 4 تن از اعضای پانل، دکتر عبدالحسین روحالامین، دکتر محمد عبدهزاده، دکتر اکبر عبداللهی و دکتر هوشمند ایلکا و با ریاست هاله حامدیفر به عنوان دومین نشست از سری نشستهای تخصصی، با طرح چندین سؤال کلیدی و بحث و تبادل نظر در خصوص صنعت بیوتکنولوژی و مسائل پیرامون آن در شرایط فعلی کشور برگزار شد.
دکتر عبدهزاده، در پاسخ به سؤالات طرحشده در خصوص مشکلات و مسائل شرکتهای دانشبنیان و نحوه چگونگی عبور آنها از این بحران و تأثیر تحریمهای جدید در تولید دارو در کشور، به برخی از مشکلاتی که شرکتهای دانشبنیان با آن مواجه هستند، اشاره نمود و ضمن تاکید بر توان صنعت دارویی کشور، خاطر نشان کرد که علیرغم تحریمهایی که علیه کشور وجود دارد، صنعت زیست فناوری کشور توقف ننموده و به توفیقات خوبی نائل شده است.
دکتر عبداللهی، در پاسخ به سؤالات دکتر حامدیفر، در خصوص تضاد منافع ساختاری و کارکردی صحبت کرد و به ذکر موارد، دلایل و راهکارهای حل آنها پرداخت. ایشان در ادامه با ارائه توضیحی مختصر در خصوص سیاست طرح ژنریک در بخش دارو، به انتقاد از این سیاست پرداخت.
دکتر ایلکا نیز در این نشست به بیان مسائلی در خصوص واردات بالک، شامل تعرفه و تبعات واردات بالک در کشور، پرداخت و در خصوص میزان ارزش افزوده بالک در محصولات بیوتکنولوژی مطالبی را خاطرنشان کرد و در ادامه نیز به گامهای ورود محصولات دارویی به بازار و موانع فعالیت شرکتهای این حوزه پرداخت.
همچنین در صحبتی کوتاه با دکتر روحالامینی، ایشان مسائلی را در خصوص نقش نظارتی مجلس بر تحقق تولید در کشور از منظر محصولات بیوتکنولوژی طرح نمود.
در یکی دیگر از سخنرانیهای کلیدی اولین روز از چهاردهمین کنفرانس ملی و دهمین کنفرانس بینالمللی مدیریت فناوری و نوآوری، مهندس مرآتی، همبنیانگذار و معاون مدیرعامل در امور فنی شرکت پویندگان راه سعادت، تجربه این شرکت در زمینه مدیریت متوازن نوآوری در دوره کرونا و افزایش سریع ظرفیت تولید ونتیلاتور به سفارش دولت را با مخاطبین کنفرانس به اشتراک گذاشت.
مهندس مرآتی ضمن اشاره به اینکه موفقیت شرکتها در مواجهه با تلاطمهای محیطی، تنها با مدیریت تحقیقات و تمرکز بر جنبههای فنی امکانپذیر نیست، بر لزوم مدیریت متوازن نوآوری به معنی رشد متوازن همه ارکان مدیریتی سازمان تأکید کرد. وی تجربه شرکت پویندگان راه سعادت در افزایش قابل توجه ظرفیت تولید ونتیلاتور طی بازه زمانی 4 ماهه را مرهون رشد متوازن در ارکان مختلف سازمان از جمله مدیریت کیفیت، مدیریت ایمنی و بهداشت محیط کار، خرید و تدارکات، مدیریت تحقیقات، فروش صادراتی، ارتباط با مشتری، تعامل با نهادهای حکومتی و شبکه همکاران و آیندهنگری دانست.
خبر نشست تخصصی
بررسی سازوکار توسعه همکاریهای فناورانه بین صنایع و شرکتهای دانشبنیان
سومین نشست از مجموعه نشستهای تخصصی چهاردهمین کنفرانس ملی و دهمین کنفرانس بینالمللی مدیریت فناوری و نوآوری با عنوان «بررسی سازوکار توسعه همکاریهای فناورانه بین صنایع و شرکتهای دانشبنیان» و با حضور مهندس خراط، دکتر منجمزاده، مهندس صفر نواده، دکتر باباخان و با مدیریت دکتر نیلفروشان برگزار شد.
در ابتدا، دکتر نیلفروشان، پس از اشاره به تأکید مبانی نظری بر اهمیت همکاری شرکتهای بزرگ و کوچک به منظور تجمیع منابع مالی و مزیت دسترسی به بازار بزرگها با چابکی و نوآوری کوچکها، از عدم وجود نشاط کافی شرکتهای بزرگ جهت تعامل با شرکتهای فناور یاد کرد. وی به عنوان اولین سوال، مناسب بودن بحث پیرامون این موضوع در زمان حاضر و میزان تمایل بزرگها جهت همکاری با کوچکها را مورد پرسش قرار داد.
صاحبنظران حاضر در نشست، بحث در خصوص این موضوع را در شرایط فعلی کشور که تحریمها امکان ارتباطات بینالمللی فناورانه را محدود کرده ضروری دانستند و در ادامه جلسه به گفتگو پیرامون چالشها و موانع شکلگیری همکاری در طرف عرضه، طرف تقاضا، بروکر و شرایط زیرساختی پرداخته شد.
در این راستا، مهندس خراط چالشهایی نظیر مدیریت ریسک و تضمین تعهدات شرکتهای فناور و معضل فعالیتهای جزیرهای در حوزه فناوری را مطرح کرد و بر لزوم شکلگیری نهادهای واسط خصوصی توانمند تأکید کرد. دکتر منجمزاده به اهمیت زیرساختهای ارتباطی نظیر بیمه، استاندارد، قوانین مرتبط نظیر قانون مناقصه و ابزارهای مالی در دسترس بروکرها اشاره نمود و چالشهایی که در این خصوص وجود دارند را بسیار تأثیرگذار دانست.
دکتر نیلفروشان، درصد بسیار بالای مدیریت دولتی در کشور، دورههای کوتاه مدیریتی و در نتیجه محافظهکاری مدیران را به عنوان عاملی که مانع شکلگیری گسترده همکاری بنگاههای بزرگ و بنگاههای فناور است مطرح کرد. مهندس نواده نیز ضمن تأیید نظر دکتر نیلفروشان، چالش عدم آشنایی شماری از شرکتهای دانشبنیان با فضای صنعتی را نیز به موانع مورد بحث افزود.
دکتر باباخان ضمن اشاره به عدم آگاهی مدیران از پتانسیلهای شرکتهای دانشبنیان و فقدان مکانیزم پیگیری مسئله در بنگاههای بزرگ و ضعف شرکتهای دانشبنیان در تهیه طرح کسبوکار و معرفی دقیق و صحیح خود، چالش اصلی را در عدم وجود بروکرهای صبور خلاصه کرد. وی در پاسخ به پرسش دکتر نیلفروشان در خصوص نقش نهادهای میانجی مالی در تسهیل شکلگیری ارتباط، از ابزارهایی نظیر ضمانتهای حسن انجام کار جهت پذیرش درصدی از ریسک توسط صندوقهای پژوهش و فناوری نام برد اما بنیه مالی پایین صندوقها را مانعی بر سر راه کاربست گسترده این ابزار دانست.
در نهایت دکتر نیلفروشان با اشاره به موضوع اعتماد به عنوان جوهر شکلگیری ارتباط، راهکارهایی جهت افزایش اعتماد در همکاریها را مورد پرسش قرار داد و دکتر باباخان در پاسخ به این پرسش به نقش تأثیرگذار نهادهای مالی نظیر VC در ایجاد اعتبار و اعتماد برای شرکتهای دانشبنیان و فناور تأکید کرد.
سخنرانی کلیدی
داریوش رفیعینژاد
دکتر داریوش رفیعینژاد، استاد دانشکده تحصیلات عالی Presidio در کشور ایالات متحده، سخنرانی خود با عنوان “نوآوری در مواجهه با بحران کووید 19 و تغییرات اقلیمی” را در قالب 3 بخش: تلاقی بحرانها، فرصتهای نوآوری ناشی از مشکلات این بحرانها و اهمیت فوریت راهحلها و فعالیتهای نوآوری، ارائه داد.
در بخش اول، دو بحران پاندمی کووید 19 و تغییرات اقلیمی و آثار این دو بحران بر دشواریهای سلامت و اقتصادی دنیا مورد بررسی قرار گرفت. ارائه آماری در خصوص مرگومیر ناشی از بحران کووید 19 و بررسی این حقیقت که قشرهای فقیر و افراد کمبضاعت بیشتر از سایرین در معرض آسیب این بحران قرار میگیرند، از اهم مواردی بود که در خصوص این بحران به آن پرداخته شد. در خصوص بحران تغییرات اقلیمی نیز، مباحثی از جمله آثار و منابع این بحران مطرح شد.
در بخش دوم این سخنرانی، به تبیین اهمیت و فرصتهای موجود در این بحرانها پرداخته و حوزههای نوآوری در هریک از این دو بحران، بیان شد. نوآوریهای مراقبت از بیماران و خلق واکسن و داروهای درمانی در خصوص کووید 19 و نوآوریهای مرتبط با انطباق و کاهش آسیبهای ناشی از بحران تغییرات اقلیمی، اجزاء نوآوری در هریک از این بحرانها میباشد. نوآوری در اقتصاد بازیافتی، اکوسیستم نوآوری و لزوم ایجاد زیرساختهای اجتماعی برای ترویج نوآوری و کارآفرینی در جامعه، از دیگر مواردی بود که دکتر رفیعینژاد در بخش دوم ارائه خود بدان پرداخت.
در بخش سوم نیز لزوم تعجیل برای نوآوریهای بنیادین مورد تأکید قرار گرفت. در این زمینه به موارد لزوم همکاری میان دولت و کسبوکارها، از میان برداشتن موانع نهادی و قانونی و لزوم سرمایهگذاری در نوآوری و کارآفرینی پرداخته شد.
مهندس مهدی معصومی
در دومین روز از چهاردهمین کنفرانس ملی و دهمین کنفرانس بینالمللی مدیریت فناوری و نوآوری، مهندس معصومی، بنیانگذار شرکت تلاونگ، به سخنرانی با عنوان «نیروی امواج در خدمت رشد: تجربه شرکت تلاونگ» پرداخت.
مهندس معصومی با اشاره به این موضوع که از ابتدای ورود به صنعت مرغداری همواره مشکلات و تلاطمهای محیطی گوناگونی بر سر راهشان بوده، به مرور تجربه تلاونگ در این مسیر، نوآوریهای مداوم و انتقال مجموعه از کار سنتی به فعالیت مدرن پرداخت. فعالیت روتین در صنعت مرغ و تخممرغ آغازگر این مسیر از سال 61 بوده است و با گذشت زمان توسعههای تدریجی نظیر حرکت به سمت کسبوکار B2B، فراهم کردن دسترسی به اینترنت در زمانی که این امکان در کشور به طور گسترده در دسترس نبود و بسیج تیمی جهت استخراج اطلاعات و تجربههای دنیا در صنعت مرغداری، راهاندازی اولین و بزرگترین سایت اطلاعرسانی در صنعت، برند دار کردن تخممرغ، افزایش کیفیت محصولات از طرق گوناگون به ویژه اصلاح تغذیه طیور، استفاده از سیستم GIS و مکانیابی سوپرمارکتها جهت بهبود وضعیت فروش تخممرغ، عدم سکون و توسعه فعالیتها را به صورت مداوم انجام دادند.
در پایان مهندس معصومی با تأکید بر این موضوع که با توجه مواجهه مداوم صنعت مرغداری با چالشهای گوناگون، آیندهنگری و فراهم آوردن زیرساختها و نوآوریهایی جهت مقابله پرسرعت با چالشها ضروری است، آمادگی برای شنیدن صدای مردم و سرمایهگذاری در طرحهای نوآورانه ارائه شده توسط آنها را به عنوان جدیدترین رویکرد نوآورانه تلاونگ مطرح نمود.
نشست تخصصی
چگونگی مواجه حاکمیت با بیماری همهگیر کرونا با تأکید بر راهحلهای فناورانه
نشست تخصصی«چگونگی مواجه حاکمیت با بیماری همهگیر کرونا با تأکید بر راهحلهای فناورانه» در دومین روز از چهاردهمین کنفرانس ملی و دهمین کنفرانس بینالمللی مدیریت فناوری و نوآوری با حضور دکتر سید حبیبالله طباطبائیان، دکتر امیر ناظمی، دکتر امیر شجاعیان، دکتر علی اکبر رضائی، دکتر حمیدرضا طهوری و با مدیریت دکتر زهره بشارتی راد برگزار شد.
آقای دکتر طباطبائیان در ابتدا ضمن ارائه تجارب و فعالیتهای پژوهشی انجام شده از زمان شیوع ویروس کرونا، به مواردی از جمله شناسایی سناریوهای اقتصادی مواجهه با ویروس کرونا، شناسایی فناوریهای مواجهه با این بیماری، تبیین چگونگی افزایش سطح تابآوری، شناسایی نحوه مواجهه مدیریت بحران کشور و همچنین حوزه پژوهش و فناوری با بیماری و برگزاری جلسات متعدد با نهادهای حاکمیتی و تصمیمگیر جهت انتقال نتایج حاصل از پژوهشها به عرصه عمل اشاره نمود.
در ادامه دکتر ناظمی در پاسخ به پرسش دکتر بشارتی راد مبنی بر اینکه آیا در مطالعات آیندهپژوهی انجام شده تکانهها و شوکها به خصوص شوکهای بیولوژیک مد نظر قرار گرفته شده بوده، به پرروژه آیندهنگاری زیستفناوری که در سال 1386 بوده اشاره و موضوع یکی از سناریوهای آن پروژه را مواجهه با بیماری فراگیری که در جهان ایجاد خواهد شد معرفی کرد. از دیدگاه دکتر ناظمی، علیرغم وجود مطالعات و پیشبینیها، عواملی نظیر جامعه کوتاهمدت نگر ایران، محدودیتهای مالی کشور جهت صرف هزینه برای آمادگی در برابر آیندههای مختلف و ساختار اداری تکرشتهای موانعی جدی بر سر راه واکنش مناسب به نتایج تحقیقات بودهاند.
دکتر طهوری نیز در پاسخ به پرسش میزان راهیابی مطالعات آیندهپژوهی در زمینه دفاع بیولوژیک به مراکز تصمیمگیری، از تمرکز مطالعات متخصصین در این خصوص، شکلگیری سازمان پدافند غیرعامل و تدوین نظامنامه دفاع بیولوژیک یاد کرد. وی، با این وجود مقیاس بسیار بزگتر اتفاق رخداده در مقابل پیشبینیها و همچنین اواویت دولتها در حل دغدغههای روزمره به جای صرف هزینه برای مواجهه با بحرانهای احتمالی آینده و عدم اتخاذ تدابیر مدیریتی مناسب را به عنوان چالشهایی در مسیر اثرگذاری مناسب مطالعات انجام شده در حوزه تصمیم خواند.
دکتر رضایی در خصوص اقدامات صورت گرفته در مقابله با ویروس کرونا، به تلاشهای شرکتهای فناور و نهادهایی نظیر معاونت علمی و فناوری و مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری جهت برقراری ارتباطات بینالمللی و کسب دانش و تجربه اشاره و در مجموع عملکرد حوزه علم و فناوری در معرفی فناوریهای مهم و کاربردی را مناسب دانست. وی با این وجود عدم توجه کافی مدیران و مسئولان کشور در زمینههایی نظیر در اختیار قرار دادن دادهها، تسهیل مجوزدهی و تخصیص ارز به فناوریها را به عنوان مانعی جدی در این مسیر مطرح کرد که گاهی حتی بیش از تحریمها ایجاد چالش نموده است.
دکتر شجاعیان در ادامه، تأثیرگذاری حوزه علم و فناوری در مواجهه با همه گیری ذیل سه دسته پیشگیری، تشخیص؛ اثرگذاری بر مدیریت، برنامهریزی و تصمیمسازی؛ و رشد کسبوکارهای الکترونیکی و ارائه خدمات دولتی و عمومی به صورت الکترونیکی بیان نمود. وی همچنین علیرغم وضعیت قابل قبول کشور در مدیریت حین بحران، به دلیل وجود چالش هایی در مدیریت قبل و بعد از بحران، در مجموع وضعیت کشور در زمینه تابآوری در بحرانها را ناکافی دانست.
در نهایت لزوم استفاده جدی از ظرفیتهای علمی و فنی کشور، اصلاح نگاه اجتماعی، تغییر نگاه دستگاه اداری و ضرورت اتخاذ نگاه چندلایهای و چند رشتهای در مواجهه با بحران، برنامهریزی برای بازسازی اقتصاد و بخشهای خسارت دیده بعد از غلبه بر بحران، تسهیل شکلگیری کسبوکارهایی با هدف ارائه خدمات عمومی مورد نیاز مردم در شرایط بحران، پیشبینی منابع مالی و استفاده از ظرفیتهای مردم و سازمانهای مردم نهاد در مدیریت بحران به عنوان نکات حائز اهمیت در جمعبندیهای ارائه شده توسط اعضای نشست مطرح شد.
سخنرانی کلیدی
محمدرضا آراستی
دکتر محمدرضا آراستی، عضو هیأت علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، در سخنرانی خود تحت عنوان “تلاش دانشگاه صنعتی شریف برای گذار از شرایط عدم قطعیت با تکیه بر برنامه راهبردی”، به بیان جزئیات برنامه راهبردی دانشگاه صنعتی شریف و مسائل پیرامون آن پرداخت.
دکتر محمدرضا آراستی، با تأکید و تکیه بر دو اصل لزوم تطبیق دانشگاهها با شرایط تلاطم و اهمیت دوچندان برنامهریزی راهبردی در شرایط تلاطم و عدم قطعیت، چهار تحول صنعتی در دنیا و تأثیر آنها بر کسبوکارها، حوزههای فناورانه و دانشگاهها را شرح داد. ایشان با بیان جزئیات بیشتر در خصوص تحول صنعتی چهارم، به حوزهها و رشتههای دانشگاهی متأثر از این حوزه پرداخت و تفاوت این تحول با سایر تحولها را تأثیر آن، نه تنها بر محتوای آموزشی، بلکه بر فرآیند آموزش دانست.
در ادامه، تفاوتهای میان زنجیره ارزش و شبکه ارزش مورد طرح قرار گرفت و 4 کلانروند حوزه آموزش که دانشگاهها را تحت تأثیر قرار میدهد تشریح شد. بیان تاریخچه مرکز برنامهریزی راهبردی دانشگاه صنعتی شریف، مضامین این برنامهریزی و بررسی آمار مرتبط با دانشگاه صنعتی شریف، که نشاندهنده ارتقاء عملکرد این دانشگاه از حیث جوانب مختلف در سالهای اخیر میباشد، از دیگر مواردی بود که در این سخنرانی بدان پرداخته شد.
پس از اتمام سخنرانی نیز، زمانی به پرسش و پاسخ میان شرکتکنندگان و دکتر محمدرضا آراستی اختصاص یافت.
پنجمین نشست تخصصی با موضوع “نهاد وقف و اکوسیستم دانشبنیان، توسعه فناوری یا افزایش بهرهوری” با حضور نمایندگانی از معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری، سازمان اوقاف و امور خیریه، اساتید دانشگاهی، و جهاد دانشگاهی برگزار شد.
در این نشست موضوع همراهی متولیان وقف با زیستبوم دانشبنیان مورد بحثوبررسی قرارگرفت و چالشهایی که به هر نحوی مانع شکلگیری این همکاریها و تعاملات میشوند، مورد بررسی قرارگرفت.
از مهمترین عناوین مطرحشده میتوان به ماهیت ریسکگریز سرمایهگذاری، مخصوصاً از نوع وقف، مدل ذهنی، معیارها و ویژگیهای افراد خیر و وقفکنندگان، و همچنین در سوی مقابل ماهیت همراه با مخاطرات بالای علم و فناوری و نرخ بازگشت سود پایین کسبوکارهای مبتنی بر نوآوری اشاره نمود که با مدیریت صحیح میتوان پیوند اثربخشی بین این دو نهاد بازیگر ایجاد نمود.
طی این نشست، به نمونههای موفقی که با راهبری معاونت علمیوفناوری ریاستجمهوری، سازمان اوقاف، و یا جهاد دانشگاهی با هدف تسهیل این فرآیند زیرساختسازی و نیز توسعهای صورت گرفتهاست، اشاره شد. در ادامه از نوآوریهای بخش خصوصی که به عنوان قطب، به جمعآوری اطلاعات سرمایهگذاران، سرمایهپذیران و طرحهای نوآورانه پرداخته و به تسهیل ارتباط و همچنین با ارزیابی و کمک به اصلاح و بهبود مدلهای کسبوکار میپردازند، به عنوان تسریعکنندگان دستیابی به اهداف توسعه علم و فناوری از طریق وقف یاد نمودند.
ششمین نشست تخصصی با موضوع “همکاری فناروانه شرکتهای دانشبنیان با دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی، ملاحظات و چالشها” با حضور برخی از صاحبنظران و فعالان در زمینه آموزش، پژوهش، دانشگاه کارآفرین و ارتباط دانشگاه با صنعت برگزار شد.
در این نشست، از نسل چهارم دانشگاه که آموزش علوم فنی، علوم پایه را از سویی و پژوهش بنیادین را از سویی دیگر، در کنار مهارتهای نرم و روحیه کارآفرینی به عنوان عامل توانمندساز و محرک ایجاد ارتباط قویتر دانشگاه با صنعت یاد شد.
همچنین از لزوم توجه به کارگزاران فناوری به عنوان بروکرها و تسهیلگران فناوری که میتوانند به ترجمه زبان دانشگاه و صنعت به عنوان پل ارتباطی یاد کردند. از آنجا که دانشگاهها در دنیا، اساساً منبع تولید دانش و پژوهش عمیق شناخته میشوند.
متخصصین این نشست در ادامه بیان داشتند که غالباً اهالی صنایع بزرگ، به دلیل اینکه با ادبیات بخش دانشگاهی آشنایی کمتری دارند، غالباً شریک مناسبی برای پژوهشهای دانشگاهی نیستند و این همکاریهای پژوهشی غالباً با مشکلات بنیادین همراه است. اما شرکتهای دانشبنیان به دلیل چابکتر بودن و ماهیت دانشیای که دارند، میتوانند ارتباطات مؤثرتری در این نوع همکاریها ایجاد نمایند.
در پایان، با اشاره به ضرورت تهیه برنامههای عملیاتی با هدف تضمین اجرایی این افکار و ایدههای نو، از ماهیت پیوستاری تبدیل افراد دانشگاهی تا افراد کارآفرین و نیز دانشگاه علمی تا دانشگاه کارآفرین یاد کردند و افزودند زمان و استمرار در بهبود و اصلاح مداوم این مسیر میتواند به عنوان عامل اثربخش عمل نماید.
نشست تخصصی
نوآوری پیشران کلیدی صنایع خلاق
نشست تخصصی ” نوآوری پیشران کلیدی صنایع خلاق” با حضور اعضای پنل، دکتر رسول بیدارم، دکتر ساناز جوادی، هاجر سعیدینژاد، حجتالله مرداخانی، دکتر امین مؤیدی و محمدحسین نخچی و با ریاست پرویز کرمی به عنوان هفتمین نشست از سری نشستهای تخصصی، با معرفی اعضای پانل، طرح چندین سؤال کلیدی و بحث و تبادل نظر پیرامون آن و پاسخ به سؤالات شرکتکنندگان برگزار شد.
حجتالله مرادخانی، در پاسخ به سؤالات مدیر پانل و در جمعبندی انتهایی خود به مواردی اشاره نمود که از اهم این موارد میتوان به لزوم نزدیک شدن و همپوشانی مرزهای فرهنگ و اقتصاد، پتانسیل بالای کشور ایران در صنایع خلاق، عدم اثربخشی نظام آموزشی کشور در پروش نیروی انسانی خلاق و نگاه سلبی به فناوری در صنایع خلاق اشاره کرد.
دکتر رسول بیدارم در سخنان خود در ابتدا چالش اصلی این حوزه، عدم وجود تعریف و دستهبندی از صنایع خلاق و الگوهای آماری، را برشمرد و در ادامه به بیان مسائلی از قبیل عدم موفقیت دانشگاهها در تبدیل سرمایه انسانی به سرمایه خلاق، تقسیمبندی صنایع خلاق به سه دسته هنرمبنا، فرهنگمبنا و دانشمبنا و توسعه اکوسیستم صنایع خلاق بر بستر اجتماعی و نمادین پرداخت.
دکتر ساناز جوادی در این نشست به ارائه مسائلی پیرامون مالکیت فکری پرداخت و مسائلی را طرح کرد که از جمله مهمترین آنها میتوان به لزوم توجه به بازار و استفاده اقتصادی از دارایهای فکری، اطلاعرسانی و سیاستگذاری در این خصوص، عدم وجود دستورالعمل در خصوص صنایع خلاق در ایران، چالشهای پیش روی شرکتهای صنایع خلاق هنگام مقیاسپذیری، لزوم تعامل دولت و بخش خصوصی و مشارکت عمومی- خصوصی اشاره کرد.
دکتر امین مؤیدی از بعد حاکمیت به مسئله توسعه صنایع خلاق پرداخت. درآمدزایی صنایع خلاق و فرهنگی، لزوم سیاستگذاری و حمایت حاکمیت از این موضوع، تداخل و تزاحم نهادهای مرتبط در این حوزه و لزوم مهندسی مجدد در ساختار و سازمان مدیریت فرهنگی کشور، عدم وجود پیمایش و آمایش از حوزه هنر و هنرمندان در کشور، تخصیص بودجه اندک به این حوزه، عدم آیندهپژوهی از الزامات و اقتضائات جامعه هنری، ضعف نظام صنفی هنرمندان، فعالیتهای صورتگرفته در خصوص حمایت از صنایع خلاق و توجه به اقتصاد هنر، از مسائلی بود که در این نشست توسط دکتر امین مؤیدی به آنها اشاره شد.
هاجر سعیدینژاد، به عنوان یکی دیگر از اعضای پنل، از لزوم تحول در مدل اقتصادی در حوزههای هنری، باز تعریف زنجیره ارزش صنایع هنری، لزوم ایفای نقش واسطهگری توسط دانشگاهها، مشارکت بخش خصوصی و دولتی در نهادسازی و لزوم نگاه بینالمللی و بازارهای جدید در صنایع خلاق سخن گفت.
محمدحسین نخچی نیز در سخنان خود علاوه بر ارائه توضیحی مختصر در خصوص فعالیتهای خود در صنعت اسباببازی و اهمیت این صنعت، به ضرورت نفوذ مدیریت فناوری و نوآوری به حوزه صنایع خلاق و نقش مؤثر نوآوری و فناوری در تقویت نقشهای داستانی قدیمی اشاره کرد.
پرویز کرمی، علاوه بر مدیریت نشست و طرح سؤال از اعضا، به بیان مسائلی از جمله نقش پیشران دانشگاه در پرورش نیروی انسانی و خلاقیت، فعالیتهای صورتگرفته توسط دولت در خصوص حمایت از صنایع خلاق، ایجاد اکوسیستم صنایع خلاق و ایجاد گفتمان در خصوص اقناع تصمیمسازان در این خصوص پرداخت.
سخنرانی پروفسور مامو موچی
در دومین روز از چهاردهمین کنفرانس ملی و دهمین کنفرانس بینالمللی مدیریت فناوری و نوآوری، پروفسور مامو موچی، مدیر پژوهش حوزه مطالعات نوآوری در دانشکده علوم مدیریت دانشگاه تیشوان آفریقای جنوبی، به سخنرانی با عنوان «مدیریت نوآوری در مواجهه با بحران» پرداخت.
پروفسور موچی، در ابتدا پس از اشاره به بحرانهای کلانی همچون پاندمی کووید 19، تغییر آب و هوای جهانی، فقر بیپایان، بیکاری و نابرابری بیان کرد که برای مواجهه با این چالشها، منابع دانشی بسیار حیاتی در قالب دانش بومی در آفریقا مورد بررسی و تعمق قرار نگرفته و لازم است میراث دانش بومی قوی و میراث معنوی غنی آفریقا در دانش علمی موجود در سایر بخشهای جهان ترکیب شود و نظام نوآوری آفریقا، تنها تقلیدی از نظامهای ملی نوآوری کشورهای پیشرفته نباشد.
پروفسور موچی در ادامه بر لزوم بازتعریف مفهوم نوآوری جهت پاسخگویی به چالشهایی که جهان با آن مواجه است تأکید کرد و به طور خاص، توسعه آفریقای پساکرونا را مستلزم شکلگیری سیستم نوآورانه و کارآفرینی اجتماعی آفریقایی که از تمرکز کامل بر معیارهای تجاری آزاد شده و با دخیل نمودن معیارهای بهداشت و سلامت و معیارهای اجتماعی به سمت کسب دستاوردهای یکپارچه و ملموس اجتماعی، زیست محیطی، دانشی و اقتصادی حرکت میکند دانست.
آقای ناوی رادجو، پژوهشگر و متخصص در زمینه نوآوری و رهبری، با موضوع “شیوه رشد در اقتصاد مقتصدانهی پساکرونا” سخنرانی نمودند. ناوی رادجو، نظریهپرداز نوآوری مقتصدانه و پژوهشگر و متخصص در زمینه نوآوری و رهبری، سخنران جهانیTED، برنده جایزه معتبر نوآوری از طرف گروه پنجاه متفکر، پس از معرفی مبانی و تعاریف اقتصادی مقتصدانه (اقتصاد باصرفه) به بیان سه پایه اساسی این مفهوم پرداختند.
سه عنصر پایهای اقتصاد با صرفه عبارتند از: 1. به اشتراکگذاری B2B، که کسبوکارها به اشتراکگذاری داراییهای ملموس و ناملموس خود میپردازند؛ 2. زنجیره تأمین توزیعی که به نزدیکتر نمودن تولید و عرضه به مصرفکننده میپردازد و نقش واسطهگران را کمرنگتر میکند؛ 3. بازتولید سهگانه، که فراتر از کاهش آسیب به محیطزیست به پالایش محیط زیست از آلودگیها توجه مینماید.
وی همچنین مثالهایی از Uber و airbnb، شبکه تولید برق الکتریسیته از پانلهای خورشیدی در مناطق روستایی، و نیز سبک نوینی از کشاورزی که در کنار کاهش آلودگیهای زیستمحیطی به غنیسازی خاک و حاصلخیزی آن میپردازد، ارائه نمودند. در پایان ایشان تأکید نمودند که مدلهای جدید کسبوکار مبتنی بر اقتصاد مقتصدانه درشرایط بحران پساکرونا میتواند در مقابل بحرانهای اقتصادی راهکار مناسبی باشد.
سخنرانی کلیدی
فرزین فردس
مهندس فرزین فردیس، نائب رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، در سخنرانی خود با عنوان “نوآوری تحمیلی، کاتالیزور نوآوریهای برد-برد”، به تشریح مفهومی به نام نوآوریهای تحمیلی پرداخت.
ایشان نوآوریهای تحمیلی را یکی از مسائل اجتنابناپذیر و تحمیلی، مانند موضوعاتی نظیر جنگ و محدودیتهای ناشی از کرونا، دانست که به واسطه فشارهای افراد، سازمانها و کنوانسیونهای ملی و بینالمللی بر شرکتها و الزام آنها به توسعه نوآوری ایجاد میشود. توسعه خودروهای الکتریکی و فناوریهای وابسته به آن نمونهای از نوآوری تحمیلی است که بر اثر فشارهای در خصوص کاهش آلودگی هوا توسعه پیدا کرده است.
مهندس فرزین فردیس در ادامه به بیان دلایل توسعه نوآوری، از جمله عوامل انسانی به عنوان عامل ایجاد نوآوری تحمیلی و معرفی انواع ذینفعان غیر بازاری که بر فرآیند توسعه اینگونه نوآوری تأثیرگذار هستند پرداخت. معرفی 4 نوع از نوآوری، شامل نوآوری تحمیلی، نوآوری برد برد، نوآوری خود به خود و نوآوری بازار محور که در اثر ترکیب دو عامل فشار ذینفعان غیر بازاری و مشوقهای کسبوکار ایجاد میشود از دیگر مواردی بود که مورد طرح قرار گرفت.
در انتها، ایشان به جالی خالی نوآوری تحمیلی در ایران و نقش پررنگ نهادیی مانند سازمان استاندارد، قانونگذاران، سندیکاها، تشکلها و اتاق بازرگانی در توسعه این نوع از نوآوری در ایران اشاره کرد.
در برنامه اختتامیه دهمین کنفرانس بینالمللی و چهاردهمین کنفرانس ملی مدیریت فناوری و نوآوری ایران، آقای دکتر سید سروش قاضینوری نائینی، رئیس انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران، ابتدا به وجه تسمیه و محوریت موضوعات کنفرانس سال 1399 که با توجه به شرایط بهداشتی کشور و شیوع ویروس کوید-19 از سویی، و شرایط متلاطم محیطی و چالشهای ارتباطات بینالمللی و شرایط تحریمها از سویی دیگر اشاره نمودند و افزودند کنفرانس سالیانه مدیریت فناوری و نوآوری، یکی از مهمترین و بزرگترین محافل گردهمآیی مدیران فناوری و نوآوری در تمامی صنایع است که علیرغم امیدواریها به ثبات وضعیت بهداشتی کشور، دست اندرکاران کنفرانست تمام تلاش خود را جهت برگزاری این رویداد مهم ملی و بین المللی به صورت حضوری و بسترسازی جهت شبکهسازی بین نخبگان و فعالان این صنعت انجام دادند. اما از آنجا که وضعیت سلامتی عزیزان در اولویت بالاتری قرار داشت، با برگزاری رویداد به صورت مجازی تلاش شد تا اهم مطالب، شامل نشستهای تخصصی فعالین صنعت، سخنرانان کلیدی ملی و بینالمللی و نیز ارائه آخرین دستاوردهای علمی در غالب مقالات و پایان نامههای مقاطع دکتری و ارشد به صورت مجازی به سمعونظر علاقهمندان برسد. نحوه مواجهه با این شرایط نیز به نوعی تمرین واکنش به تلاطمهای محیطی و انطباقپذیری با شرایط عدمقطعیت محسوب میشد که به حمدلله حاصل گشت.
ایشان در ادامه ماهیت وجودی انجمن مدیریت فناوری و نوآوری را به عنوان نهادی که میتواند به عنوان محفلی برای گردهمآیی متخصصین نوآوری از سراسر کشور ایفای نقش نماید، به عنوان پلتفرمی برای به هم رسانی بازیگران در سطوح مختلف مدیریتی، سیاستگذاری، صنعتی، دانشگاهی، دانشجویی و سایر علاقهمندان این حوزه دانستند و افزودند انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران پذیرای تمامی افراد خوشفکر، علاقهمند و دغدغهمند جهت توسعه زیستبوم فناوری و نوآوری ایران است.
ایشان در پایان، از تمام اعضای هیات مدیره انجمن به جهت همراهیهای بیشاعبه خود در برگزاری کنفرانس و نیز تلاشهای همهجانبه جهت برقراری ارتباط موثرتر با صنعت و دانشگاه تشکر و قدردانی نمودند.
در دهمین کنفرانس ملی و چهاردهمین کنفرانس بینالمللی مدیریت فناوری و نوآوری، همانند سالهای پیش طی فرآیندی، مقالات مرتبط با حوزه تخصصی و با محوریتهای مرتبط با تلاطمهای محیطی دریافت، داوری و 6 مقاله و 3 موردنگاری جهت ارائه شفاهی انتخاب شدند. همچنین طبق سنت سالهای گذشته، پایاننامههای برتر در مقاطع کارشناسیارشد و دکتری نیز به رقابت پرداختند. طبق نظر هیئت داوران، پایاننامه آقای محمد ترابی به عنوان پایاننامه برتر مقطع کارشناسیارشد و مقاله سرکار خانم پریسا ستاری به عنوان مقاله برتر برگزیده شدند. در بخش پایان نامه مقطع دکتری کنفرانس، در سال جاری حائز منتخب برتر نگردید.
میترا امینلو، دبیر انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران و دبیر اجرایی کنفرانس، در مراسم اختتامیه دهمین کنفرانس ملی و چهاردهمین کنفرانس بینالمللی مدیریت فناوری و نوآوری ایران با محوریت “مدیریت نوآوری در تلاطمهای محیطی” آخرین سخنرانی کنفرانس را ایراد نمودند.
امینلو، در بخش اول سخنرانی خود با تشریح فرایند اجرایی کنفرانس در شش ماه گذشته از تشکیل هیات رئیسه و کمیته علمی کنفرانس، بیان نمودند اگرچه پیگیری های زیادی برای برگزاری حضوری کنفرانس انجام شد، لکن به دلیل همه گیری ویروس کرونا، برگزار کنندگان کنفرانس تلاش خود را نمودند با مدیریت این تلاطم کنفرانس را به صورت مجازی برگزار نمایند و نهایت تلاش برای تبدیل تهدیدهای این شرایط به فرصتی برای گسترش تعداد مخاطبین، بهره برداری از ظرفیت فعالان ایرانی خارج از کشور و همچنین فرصت حضور مجازی کم نظیر متخصصین به نام بین المللی دانستند. در ادامه با ارائه بخشی از آمار از شرکت کنندگان مجازی و همچنین تعداد برنامه ها در بخشهای مختلف اعم از سخنرانی های کلیدی، نشستهای تخصصی، افزودند یکی از نوآوریهای این دوره از کنفرانس، برنامه موردنگاری بودهاست که پس از کسب موفقیت در اولین دور از این برنامه، تصمیم به گسترش این روش مطالعه و مکتوبسازی تجربیات شرکت های نوآور ایرانی دارند.
بخش دوم سخنرانی، به بیان اهداف، برنامه ها و محورهای فعالیتهای انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران در دور جدید پرداختند و گردهمآوری و مشارکت حداکثری ذینفعان، بازیگران، سیاستگذاران و فعالان کشور را در یک مجموعه خلاق و نوآور را اساس فعالیتهای این انجمن پویا و فعال دانستند که محوریت فعالیتهای اخیر انجمن نیز بودهاست. همچنین ایشان از راه اندازی کارگروه صنعت به عنوان بخش جدید انجمن به عنوان بازوی انجمن در ارتباط با صنعت و کمک به حل مشکلات این بخش با کمک متخصصان فناوری و نوآوری کشور به عنوان یکی از برنامههای موفقیتآمیز اخیر انجمن یاد کردند.
در این بخش، خانم امین لو با اشاره به برنامه های آتی انجمن، شامل توسعه شبکه سازی با بخش های صنعتی، دانشگاهی و سیاستگذاری، در سطح ملی و بین المللی و نیز توانمندسازی فعالان مدیریت فناوری و نوآوری در سراسر کشور اشاره نمودند و تلاش برای ایجاد ارزش برای اعضای انجمن و همچنین ایجاد بستری برای متخصصین مدیریت فناوری و نوآوری و تاکید بر نقش بازی سازی به جای بازیگری انجمن تاکید نمودند.دبیر اجرایی کنفرانس به عنوان حسن ختام از همت والا و کمکهای بیشاعبه اعضای هیات رئیسه کنفرانس و انجمن و صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری و مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور که به عنوان میزبان و حامیان اصلی برگزاری کنفرانس و کارگاههای جانبی بودند و هیچگونه همراهی را دریغ ننمودند، تشکر و قدردانی نمود. همچنین برگزاری باکیفیت و ساختار اجرایی منظم را حاصل زحمات و تلاش های شبانه روزی تیم اجرایی کنفرانس و پشتیبانی و اطلاع رسانی و پاسخگویی لحظه ای ایشان دانست و از زحمات ایشان قدردانی نمود.، تشکر و قدردانی نمودند.
متفکر هندی-فرانسوی-آمریکایی برآمده از سیلیکون ولی و پژوهشگر و متخصص در زمینه نوآوری و رهبری
سخنران کنفرانس جهانی TED
برنده جایزه معتبر نوآوری از طرف گروه پنجاه متفکر (Thinker50 Innovation Award)
مدیرعامل و رئیس هیات مدیره شرکت بینالمللی مشاوره مدیریت ردال
مدیر ارشد تحقیقات و پژوهشهای مرکز مدیریت فناوری موسسه CUED دانشگاه کمبریج انگلستان
استادیار و مشاور در دپارتمان مهندسی و علوم مدیریت دانشگاه استنفورد آمریکا
صاحب نظر همکاری صنعت ،دانشگاه و دولت
هماهنگ کننده پروژه های مرکز پژوهش های مشترک کمیسیون اروپا
استاد نوآوری دیجیتال و کارآفرینی در بیزینس اسکول سورری انگلستان و استاد مدعو بیزینس اسکول ایسد اسپانیا
مدیر پژوهش حوزه مطالعات نوآوری در دانشکده علوم مدیریت ، دانشگاه تیشوان آفریقای جنوبی
استاد تجارت بین الملل ، استراتژی و نوآوری دانشگاه لافبورو انگلستان
بنیان گذار شرکت تلاونگ
مدیر عامل شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات پاسارگاد آریان
هم بنیان گذار و معاون مدیر عامل در امور فنی شرکت پویندگان راه سعادت
عضو هیات علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف
نایب رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال، مدیرعامل گروه صنعتی پارس سامان اتاق بازرگانی تهران
معاون فناوری دانشگاه آزاد اسلامی
نهاد متولی: حامی شرکت ملی انفورماتیک
نهاد متولی: مرکز شرکتها و موسسات دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
نهاد متولی: پژوهشکده مطالعات فناوری
نهاد متولی: ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
نهاد متولی:انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنواوژی پزشکی ایران
نهاد متولی: صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری
نهاد متولی: پژوهشکده مطالعات فناوری
عنوان کارگاه: کاربست نواوری اجتماعی برای نجات کسب و کارها در شرایط بحران
عنوان کارگاه: چهار لنز نوآوری (ابزاری قدرتمند برای تفکر خلاق)
عنوان کارگاه : مالکیت فکری،صنایع خلاق و استراتژی کارآفرینی
عنوان کارگاه: اشتباههای رایج در طراحی مدل کسب و کارهای نوآورانه
عنوان کارگاه : مراکز رشد و نوآوری و شتابدهنده ها ساختار و فعالیت ها
عنوان کارگاه:بهبود اثربخشی اجتماعی نوآوری
عنوان کارگاه :تکنیک های مشاهده و معنی یابی در تفکر طراحی
مهلت ارسال مقالات :
مهلت ارسال مقالات تمام شده است.
IRAMoT2020@gmail.com
جهت دانلود فایل مقالات فارسی و فایل مورد نگاری ها وارد قسمت ارسال مقالات شوید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید.
ترکیب شرکتکنندگان:
• مدیران دستگاههای اجرایی و صنعتی کشور • مدیران نوآوری و تکنولوژی سازمانها • توسعهدهندگان کسب و کار • سرمایهگذاران • شرکتهای دانشبنیان • اساتید و دانشجویان و سایر علاقمندان.