چالشهای پژوهش و نوآوری در صنایع معدنی از سیاستگذاران تا دانشگاهها و سازمانها

نشست تخصصی با عنوان نوآوری در صنایع معدنی؛ نقش تامین مالی، طراحی مهندسی بومی و تامینکنندگان بزرگ فناوری با حضور مهدی کرباسیان، مدیرعامل اسبق سازمان نوسازی معدن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)؛ بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق ایران؛ امید اصغری، رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی یونیدرو؛ محمدحسین بصیری، مدیرعامل هولدینگ صنایع و معادن ماهان، محسن یحیایی، دانشیار موسسه SMI دانشگاه کوئیتزلند استرالیا، مقداد ملکی، مدیرعامل شرکت صنایع معدنی راشا، وحید شریعتی از شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، مهندس زارع از فولاد هرمزگان و سهراب آقازاده، دبیر نشست برگزار شد.
آقازاده پس از معرفی موضوع و برنامه نشست، در محور اول مباحث، مدعوین را به ارائه نقطه نظراتشان در زمینه چالشهای تحقیق و توسعه در صنایع معدنی دعوت کرد. از جمله مهمترین چالشهای مطرح شده در این محور عبارتند از: دیدگاه و نگرش نه چندان مثبت مدیران مجموعههای صنعت و معدن به مقوله پژوهش، عدم شفافیت نیازهای تحقیق و توسعه، نبود انگیزههای زیستمحیطی به عنوان پیشران بهبود کیفیت و توسعه فناوری، ساختار معیوب آموزش و پژوهش در ترغیب دانشگاهیان به حل مسائل صنعت، نبود برنامه جامع مطابق با نیازهای آینده در راستای جهتدهی به پژوهشها و مشکلات درونسازمانی نظیر ضعف مدیریت دانش در بنگاهها.
در ادامه بحث، نتایج مطالعات موردی و تطبیقی و تجارب مجموعههای موفقی همچون پوسکو و تاتا در زمینه فعالیتهای تحقیق و توسعه و نوآوری ارائه شد.
محور بعدی نشست به جایگاه تامینکنندگان فناوری در صنعت معدن اختصاص داشت. با توجه به نظرات مطرح شده، جای خالی این تامینکنندگان که بتوانند پایهگذار تغییرات بنیادی در صنعت باشند حس میشود و در عین حال پیشنیازهایی همچون وجود برنامه جامع و تعریف دقیق نیازهای صنعت ضروری به نظر میرسند.
محور آخر این نشست نیز به فقدان شرکتهای فنی مهندسی طراح و پیشرو در کشور و وابستگی به شرکتهای خارجی اختصاص یافت و توصیههایی در خصوص حمایت از شرکتهای فناور و پیشرو جهت شناسایی و بومیسازی فناوریهای جدید و مهندس معکوس مطرح شد.
در جمعبندی نشست، سهراب آقازاده به موضوعات پژوهشی قابل طرح بر اساس مباحث مطرح شده پرداخت. این موضوعات عبارتند از: طراحی برنامه جامع و الگوی توسعه دانش فنی، ملاحظات شکلگیری بازیگران ارائه خدمات تکنولوژی، ایجاد انگیزانندهها برای توسعه فناوری و نوآوری و آسیبشناسی ساختار پژوهش در بخش خصوصی و پیشنهاد اصلاح آن.